У всі часи народ дуже любив свята. Але з якоюсь особливою надією, трепетом і любов’ю люди чекали Великдень. Саме у ці дні починається справжня весна, з її буйними фарбами і пахощами.
До цього свята у всіх будинках бабусі і мами печуть паски, роблять сирні паски і фарбують яйця. З дитинства я завжди чекаю з нетерпінням Різдво і Великдень, як найголовніші, більші свята.
Мені подобається спостерігати, як народжується свято, як печуть паски. Ароматні, рум’яні, незвичайно смачні і такі, що зачаровують своєю красою.
Починають їх пекти
Хороша, смачна паска – гордість кожної господині. Існує прикмета: якщо паски вийдуть на славу, то і рік буде вдалим.
Мама вже чаклує над тестом. Спочатку добре вимішує, а потім стежить, щоб тісто “не втекло”. Поки паски підходять, готують спеціальні форми, змащують їх маслом і виставляють на столі, щоб вони були під рукою.
Коли тісто підійде, його викладають у форми. Але заповнюють форми тестом лише на третину, щоб воно підходило.
Прикрашає
Паски роблять великі, середні і зовсім маленькі – для дітей. Пробувати або є паски можна тільки в неділю, після того, як їх освятять в церкві.
В неділю, коли вся наша сім’я збирається за столом, мама розрізає найбільшу освячену паску, і на душі стає дуже радісно і ясно. Я думаю, що всі люди люблять це свято і з задоволенням їдять ароматні паски.