Жива речовина розподілена на планеті нерівномірно. Однорідні ділянки території, заселені живими організмами, називають біотопами (ділянка лісу, степ, озера). Історично сформовані співтовариства організмів, що населяють біотоп – біоценоз. У нього входять тисячі видів, але тільки трохи відіграють роль основного регулюючого фактора.
Компоненти біоценозу й навколишня їхня нежива Природа тісно зв’язані обміном речовин і енергією й становлять єдину систему – біогеоценоз. Біогеоценози характеризуються своїм круговоротом речовин,
Фітоценоз – рослинне співтовариство – сполучення різних видів Рослин, що історично зложилося на даній території й обумовлене екологічними умовами. Він є чільним компонентом біогеоценозу, що визначає можливість існування в ньому інших організмів, тому що складається з автотрофних організмів, постачальників енергії й органічної речовини для інших форм живих істот
У структурі біогеоценозу можна виділити чотири ланки:
1.
2. Продуценти – зелені рослини й хемосинтез
3. Консументи – споживачі (живуть за рахунок речовин, створених продуцентами – м’ясоїдні й травоїдні тварини).
4. Редуценти – організми, що розкладають органічні сполуки до мінеральних речовин (бактерії, гриби).
Екологічна система – це живаючи відкрита система й тому, як і живі організми, вимагає для свого існування постійного припливу енергії. Єдиним джерелом енергії для життя на Землі є сонячне світло. Але енергію, принесену цим світлом, можуть безпосередньо використовувати автотрофні фотосинтетики (рослини й зелений^-зелені-синьо-зелені водорості), вони є продуцентами. Продуцентами харчуються травоїдні тварини, а також паразитуючі на рослини гриби й інші рослини.
Це первинні консументи. Їх у свою чергу поїдають консументи другого порядку, якими можуть харчуватися консументи третього порядку. Така послідовність організмів являє собою ланцюг харчування (трофічний ланцюг). Кожне з ланок цього ланцюга називається трофічним рівнем. Редуценти розкладають органічні сполуки – відмерлі залишки тварин, рослин, роблять ці речовини доступними для зелених рослин – продуцентів і консументов